top of page
  • Uitvaart Parel Fabienne

De kracht van mooie muziek bij een uitvaartceremonie

Een afscheidsplechtigheid is een emotioneel gebeuren voor alle aanwezigen: familie, vrienden, kennissen, collega’s. Ieder van hen houdt eraan om de ceremonie bij te wonen vanuit zijn eigen ervaringen en betrokkenheid bij de overleden persoon. Wat hem of haar zo dierbaar maakte, blijkt duidelijk uit de voorgelezen teksten. Maar die betekenis wordt nog meer kracht bijgezet door de muzikale omkadering van de dienst.


Muziek is emotie; de juiste muziek draagt in belangrijke mate bij tot een persoonlijk afscheid.

Muziek om te bezinnen

Muziek kan de hele plechtigheid dragen. Ze heeft de kracht om het rauwe verlies eventjes te verlichten. Na het voorlezen van een tekst kan een muzikaal intermezzo een pauze brengen, een moment van rust en sereniteit creëren om even te bezinnen. Dat kan met een instrumentaal stukje of met een luisterlied met een mooie tekst. Over afscheid, maar ook over liefde en vriendschap. Dankzij die laatste thema’s is er ook een beetje plaats voor blijdschap om het leven dat hij of zij geleefd heeft. Ze bieden troost en geven betekenis aan het samenzijn ter afscheid van de overledene.


Muziek als verhaal van een leven

Uitvaartmuziek hoeft dus niet per definitie zwaarmoedig te zijn. Bij de muziekkeuze kan u uitgaan van de voorkeur van de overledene. Wat was zijn lievelingsmuziek: modern, jazz, klassiek? Misschien een lied van die ene artiest waarvan zij meer dan eens een concert bijgewoond heeft? Of u kan muziek kiezen die herinneringen oproept aan uw dierbare: een Portugese fado omdat de overledene zo fan was van het land, zijn inwoners, de taal en cultuur. Een wals omdat hij of zij die zo graag danste, de openingsdans van zijn of haar huwelijk, een evergreen die hij of zij altijd meezong … De sterkte van dergelijke persoonlijke nummers is dat ze de sfeer opluchten en de aanwezigen vaak met een glimlach doen terugdenken aan de overledene.


Live muziek, sterker dan wat ook

Ons uitvaartcentrum is uitgerust met een degelijke geluidsinstallatie voor het afspelen van muziek. Anderzijds bieden wij eveneens de mogelijkheid om de uitvaartmuziek live te brengen. Door professionele zangers en muzikanten bijvoorbeeld. Maar uiteraard is er niets zo waardevol en persoonlijk dan vrienden, kinderen of andere verwanten die tijdens het afscheid live musiceren.


Heeft u vragen over de muziek op de uitvaartceremonie? Neem dan zeker contact op met Uitvaart Parel Fabienne voor de bespreking van uw wensen.

46 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page