top of page
  • Uitvaart Parel Fabienne

Hoe een passende rouwboodschap of afscheidstekst kiezen of schrijven?

Bij het overlijden van een persoon is het gebruikelijk om zijn deelneming te betuigen. Soms voelt men zich daar niet comfortabel bij: welke tekst is gepast? Anderen verkiezen om zelf iets te schrijven maar wikken en wegen hun woorden en blijven twijfelen. Het is zo dat een rouwboodschap kiezen of schrijven niet gemakkelijk is, het vergt even tijd om erover na te denken. Maar één ding staat vast: elke condoleanceboodschap wordt door de nabestaanden erg gewaardeerd.


In dit blogartikel leest u enkele tips ter inspiratie.


Woorden van sterkte en troost bij een overlijden

Allereerst moet er opgemerkt worden dat er geen juiste of foute rouwboodschappen zijn. Heeft u de tijd genomen om een tekst te zoeken of een boodschap te formuleren, dan is die gepast want oprecht. Heeft u geen inspiratie, dan biedt het internet tal van suggesties. Daartussen vindt u er vast een die geschikt is. Maar ook een quote, een gedicht of een passage uit een boek die u getroffen heeft, kunnen precies uitdrukken wat u voelt en wilt overbrengen. Als u verkiest om een gepersonaliseerde rouwkaart te overhandigen, dan zegt een persoonlijke herinnering het misschien helemaal.


Woorden uit het hart om een dierbare te eren en te herdenken

Mooie teksten zijn eveneens welkom op de afscheidsceremonie. Dat kunnen fijngevoelige gedichten zijn die familie en vrienden op een tactvolle manier ondersteunen in hun verlies. Maar misschien is de pen voor u dé manier om uiting te geven aan uw gevoelens. Al schrijvend kijkt u terug op ervaringen en uw band met de overledene, focust u op de betekenis die hij of zij in uw leven had. U schrijft naar het publiek en in de eerste plaats naar de rechtstreeks betrokkenen toe. Want de bedoeling van de tekst is om aan te tonen hoe waardevol de persoon in kwestie voor u is geweest, welke mooie herinneringen u aan hem of haar bewaart. Daarvoor bent u dankbaar en zowel uzelf als de nabestaanden kunnen daaruit kracht putten om het verlies een plek te geven. Om dezelfde reden is ook humor wel degelijk op zijn plaats in een afscheidsrede. Een glimlach of een kwinkslag over de dierbare overledene of over een gebeuren met hem of haar geven zelfs een warm gevoel.


En dat is net wat de familie en vrienden die iemand moet afgeven, nodig hebben: warmte en steun. Voor de ene persoon is dat fysiek maar de andere heeft misschien veel aan woorden die hij of zij op een rustig moment en in zijn eentje kan laten bezinken. Welke woorden u ook schrijft of voorleest, ze zijn waardevol!


Weet u niet goed hoe te beginnen aan het rouwdrukwerk of de teksten voor de afscheidsceremonie? Bij Uitvaart Parel Fabienne begeleiden we u graag.


56 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Komentar


bottom of page