top of page
  • Uitvaart Parel Fabienne

Rouwen, hoe doe je dat?

Bijgewerkt op: 30 nov. 2022

Afscheid nemen doet pijn en al helemaal als het om een definitief afscheid bij een overlijden gaat. Je wordt overvallen door het gemis van een dierbare en moet daarmee zien om te gaan. Je staat aan het begin van een rouwproces dat voor iedereen anders verloopt. Verschillende emoties wisselen elkaar af. Verdriet kan nu eens sluimeren om even later weer fel de kop op te steken. Zo ook verzet en boosheid … De verwerking van het hele gebeuren vraagt tijd.

In dit artikel komen enkele tips aan bod om dat rouwproces door te komen. Misschien kunnen sommige daarvan voor u waardevol zijn.


rouwen om overledene

Tips voor rouwverwerking

Verdriet is een emotie die zich op verschillende manieren kan uiten: tranen, in stilte hervallen, druk bezig zijn enz. Er is geen juiste of foute manier om te rouwen. Alles hangt af van uw persoonlijkheid en behoeften. En zelfs die kunnen van moment tot moment verschillen want de ene dag is de andere niet.


Afleiding zoeken in dagelijkse bezigheden

U bent misschien van nature een bezige bij en zoekt uit gewoonte afleiding in uw werk of uw hobby. U verkiest om altijd mensen in uw omgeving te hebben om u niet alleen te voelen. Soms wellen er plots tranen op, ook als u in gezelschap bent. Hou ze niet in want tranen luchten veelal op. Ze zijn het teken dat u hulp nodig hebt. Omstaanders weten zich daar soms geen blijf mee. Terwijl anderen in uw omgeving dan net geneigd zullen zijn om naar u toe te komen, om troost en een luisterend oor te bieden.


Praten en herinneringen ophalen

Zo kan ook praten over de overledene heilzaam zijn. Enerzijds stelt praten het gemis erg scherp. Maar anderzijds is het fijn om te vertellen over uw dierbare kameraad, vriendin of familielid. Het doet deugd te horen hoeveel de persoon ook voor anderen betekend heeft. Niet zelden worden er herinneringen opgehaald die ver in uw geheugen verborgen lagen maar die opeens weer glashelder tevoorschijn komen. In sommige families of andere gezelschappen wordt steevast het glas geheven op de overledene. Als om elkaar duidelijk te maken: hij of zij hoort er nog altijd bij.


De stilte opzoeken om te mijmeren

Sommige mensen hebben er meer nood aan om alleen te zijn of om af en toe de stilte op te zoeken. Om zich terug te trekken en een boek te lezen die precies bij het moment past, om foto’s te bekijken of naar muziek te luisteren die de overleden persoon graag hoorde. Het gemis blijft even groot maar het verdriet wordt iets zachter als u stilstaat bij wat u ooit samen hebt gedeeld of meegemaakt.


Rouwen is een balans zoeken tussen omgaan met het verdriet en verdergaan. En dat doet iedereen op zijn manier.


Uitvaart Parel Fabienne in Ledeberg helpt u waar nodig bij uw rouwverwerkingsproces. Contacteer ons gerust met al uw vragen.
17 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page